Autorijschool

Wat is een rijschool?

Bij een rijschool leer je een voertuig te besturen. Denk aan auto's, brommers, motoren etc. Een rijschool leidt je op zodat je een rijexamen kunt afleggen, waardoor je je rijbewijs kunt halen. Alleen met een rijbewijs mag je zonder begeleiding een betreffend voertuig besturen. Autorijschool VOC/Verkeersschool Van Oyen stelt je in staat om gemakkelijk en snel je rijbewijs te halen. 

Hoe werkt een rijopleiding?

Zodra je je hebt aangemeld bij een rijschool, kun je beginnen met lessen. Meestal koop je een bepaald pakket bij een rijschool. Hier betaal je bijvoorbeeld voor 30 rijlessen en worden de examens zonder kosten voor je ingepland. Hierdoor ben je voordeliger uit dan de lessen apart te betalen en de examens zelf in te plannen en te betalen. Vaak bieden rijscholen een bepaalde 'garantie' aan, wat inhoudt dat de rijschool een herexamen voor je betaalt mocht je zakken. Waar, wanneer en hoe je lest spreek je af met je instructeur. Bij autorijlessen word je bijvoorbeeld vaak thuis opgehaald en weer afgezet. Meestal zijn de lessen één op één, maar brommerlessen doe je bijvoorbeeld in een groepje van drie leerlingen. De tijdsduur van de rijlessen verschilt per rijschool en per onderdeel. Zo duurt een autorijles vaak 90 minuten en een brommerles 60. Tijdens de opleiding word je aangeleerd hoe je een bepaald voertuig moet besturen, maar ook hoe je verkeersregels toepast.

De rijexamens

Voor elk rijbewijs moet je eerst een theorie-examen en daarna een praktijk examen afleggen. Een theorie-examen vindt tijdens of voor de rijlessen plaats. Je krijgt of koopt een theorieboek en oefenexamens om je voor te bereiden op het examen. Bij het theorie-examen wordt getoetst op algemene verkeerskennis, voorrangsregels, veiligheid, verkeersinzicht en andere aspecten van het autorijden zoals milieubewust handelen. Pas als het theorie-examen gehaald is mag je een praktijk examen afleggen. Bij het praktijkexamen word je getoetst op je bestuursvaardigheden. Je maakt eigenlijk een ritje met een examinator erbij. De examinator plant de route die je moet rijden. Ook worden er andere algemene vragen gesteld, bijvoorbeeld vragen over de auto of een verkeerssituatie.  Het CBR neemt alle examens af. De rijschool plant de examens meestal voor je in, hoewel je je ook zelf mag aanmelden bij het CBR. Vaak bepaalt je instructeur echter wanneer je goed genoeg bent om een praktijkexamen af te leggen, het is daarom ook verstandiger om het advies van de rijschool op te volgen. Het hangt per onderdeel af hoe oud je moet zijn om een examen af te leggen. Een brommerexamen en een autotheorie-examen mag je al afleggen als je 16 jaar bent, maar voor een praktijkexamen voor de auto moet je 17 jaar zijn.

Delen